Microsoft Azure üzerinde Red Hat Enterprise Linux 7.2 Kurulumu
Merhaba arkadaşlar. Bu makalede sizlere son günlerde oldukça konuşulan, dünyadaki en popüler Linux çözümlerinden biri olan “Red Hat Enterprise Linux” ürününü Microsoft Azure üzerinde nasıl konumlandırabileceğinizi anlatacağım.
Bildiğiniz üzere bir süredir Microsoft Azure üzerinde Open Source kaynaklı işletim sistemleri ve araçları destekleniyordu (Ubuntu, Suse, Oracle Linux, FreeBSD v.b.) Microsoft Azure üzerindeki Açık kaynak kod içeren ürünlerin sayısı her geçen gün artıyor. Son olarak Red Hat Enterprise Linux ürününün 6.7 ve 7.2 sürümlerinin Azure Marketplace üzerinden imaj olarak desteklenir duruma gelmesi ile Microsoft & Linux ortaklığı daha da güçlenmiş oldu.
Mevcut Red Hat müşterileri, Cloud Access programını kullanarak aboneliklerini Azure’a taşıyabilecek ve Red Hat Enterprise Linux, Red Hat Enterprise Linux Atomic Host, Red Hat JBoss Enterprise Application Server, Red Hat JBoss Enterprise Web Server, Red Hat Gluster Storage ve Red Hat OpenShift ürünlerini çalıştırabilecek.
Yazıya başlamadan önce birkaç ön gereksinim hakkında bilgi vermek istiyorum. Öncelikle aktif bir Microsoft mail hesabı olması gerekiyor (Hotmail, Outlook, Windowslive), Sonrasında ise Microsoft Azure hesabına sahip olmanız gerekiyor. Eğer aktif bir hesabınız yoksa 30 günlük deneme hesabını https://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresi üzerinden alabilirsiniz.
Ön gereksinim işlemlerini tamamladıktan sonra https://portal.azure.com/ adresine girerek mail adresimiz ve şifremiz ile giriş yapıyoruz.
Sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayalım.
Marketplace > Virtual Machines > Red Hat Enterprise Linux > Red Hat Enterprise Linux 7.2
Imaj kurulumuna başlamadan önce “Kullandığın kadar öde” sistemi hakkında bilgilendirme veriyor. Bu aşamada makinemizi oluşturmak için iki seçenek var, biri “Classic” diğeri ise “Resource Manager”
Aradaki farkları ise kısaca şöyle özetleyebiliriz;
Classic: Storage Account ve Network bileşenleri gibi ayarları manuel olarak oluşturup tanımlamanız gerekiyor.
Resource Manager: Storage Account, Network, Network Security Group gibi bileşenleri kurduğunuz makine ile beraberinde otomatik olarak tanımlar. Ayrıca Azure Resource Manager (ARM) ile hesap detaylarını ayrı ayrı görebilir, kullanımları monitör edebilirsiniz.
Resource Manager seçeneği ile devam ediyorum.
Kurulumun ilk adımında makinamız için gerekli bilgileri gireceğiz.
Name: Kuracağınız Sanal makineye vereceğiniz isim (DNS adı değil)
User name: Sanal makineye bağlantı sağlamanız için gerekli kısım
Authentication type;
- Password: Complex olarak parola girmenize olanak sağlar
- SSH public key: Oluşturacağınız Unique public key ile bağlanmanızı sağlar. (bir sonraki adımda oluşturacağız)
Subscription: Azure üzerinde sahip olduğunuz abonelik bilgisi
Resource Group: Az önce bahsettiğim gibi, : Storage Account, Network, Network Security Group gibi bileşenleri kurduğunuz makine ile beraberinde otomatik olarak tanımlar. Ayrıca Azure Resource Manager (ARM) ile hesap detaylarını ayrı ayrı görebilir, kullanımları monitör edebilirsiniz.
Location: Sanal makinenin çalışacağı Azure veri merkezi lokasyonu seçilir. Genelde en düşük gecikme değerleri (Latency) bize en yakın olan North Europe (Kuzey Avrupa) bölgesinde olduğu için bu lokaysan ile devam ediyorum. Gecikme değerlerini görmek isterseniz http://www.azurespeed.com sitesine bakabilirsiniz.
Kurulumun ikinci adımına geçmeden önce PuTTY ve PuTTY Key Generator programlarına ihtiyacımız olacak.
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html adresinden “PuTTY” ve “PuTTYgen” programlarını indirip “PuTTYgen” programını açıyoruz.
Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek, “Generate” butonuna basarak yeni bir Public key oluşturuyoruz.
NOT: Key oluşturulabilmesi için Mouse’u ekrandaki boş gri alanda rastgele oynatmanız gerekiyor.
Yaptığınız işlem sonucunda aşağıdaki gibi bir Public key elde edeceğiz. “Save private key” butonuna tıklayarak elde ettiğimiz Public key için bağlantı sağlama aşamasında kullanacağımız Private Key dosyasını bilgisayarınıza kaydedelim. Büyük kırmızı alanda gördüğünüz “Key” kısmı altındaki public key kısmını seçip kopyalayın.
Oluşturduğumuz public key’i kopyalayarak aşağıdaki “SSH public key” kısmına yapıştırıyoruz.
Bu adımda ise kurmaz istediğimiz makinenin boyutunu seçiyoruz. Ben bu örnekte “A2 Basic” makinesini seçeceğim. Sizin daha yüksek kapasitede bir makineye ihtiyacınız var ise “View All” diyerek tüm makine boyutlarını görebilirsiniz.
Sanal makinelerin boyutları ve fiyatlandırması hakkında detaylı bilgiye https://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/details/virtual-machines/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Üçüncü aşamada ise makine için gerekli bileşenlerin olduğu Kısıma geliyoruz. Bu aşamada hatırlarsanız “Resource manager” ile kurmaya başlamıştık, aşağıdaki Disk, network vb. bileşenler bizim için otomatik bir isim verilerek default olarak hazır geldi.
Son kısımda ise yapılacak işlemlerin özetini gördükten sonra “OK” diyerek deployment işlemini başlatıyoruz.
Sağ üst köşedeki bildirim alanını takip ederseniz ortalama 3-4 dk. içinde başarılı bir şekilde makinemiz kullanıma hazır hale gelecektir.
Kurulum tamamlandıktan sonra Virtual Machines kısmına tıklayıp, Sanal makinemize tıklıyoruz. Açılan detaylardan “Public IP Adress” kısmına tıklayarak verilen IP adresini kopyalıyoruz. Bu IP adresi dışarıya açık olan ve bağlantı sağlamamız için gerekli olan adres.
PuTTY programını çalıştırın ve kopyaladığınız IP adresini buraya yapıştırın. Port numarası SSH bağlantısı için varsayılan 22’dir.
Sol kısımdan “SSH” ve “Auth” kısmına gelip “Browse” diyerek az önce kaydettiğimiz Private key dosyasını seçelim.
Kayıtlı Private key dosyasını seçiyoruz. (Dosya uzantısının “.ppk” olmasına dikkat edin)
Private key dosyamızı seçtikten sonra Open diyelim.
Karşımıza “login as” kısmı çıkacak buraya az önce oluşturduğumuz kullanıcı adını girelim ve Enter diyelim. Gördüğünüz gibi bize herhangi bir parola vs. sormadı. Authentication işlemi oluşturduğumuz private key aracılığı ile gerçekleşti. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken durum Private key dosyasının üçüncü şahısların eline geçmemesini sağlamak.
Basit bir Linux komutu vererek kurduğumuz Red Hat sürümünü görebiliriz. “cat /etc/redhat-release”
Son olarak ise kurmuş olduğumuz makineye bir DNS adı tanımlayalım.
“Public IP adreses > RHEL-72 (Kurduğumuz makine) > All settings > Configuration > DNS name label” kısmına bir ad belirtin ve “Save” diyerek kaydedin. Bu sayede artık makinenize bağlantı sağlarken DNS adınızı kullanabilirsiniz.
Bilgi alabileceğiniz kaynaklar;
https://azure.microsoft.com/tr-tr/campaigns/redhat/
http://www.redhat.com/en/technologies/cloud-computing/cloud-access
https://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/details/virtual-machines/#red-hat
Sormak istediğiniz tüm sorularınız için yada bilgi almak istediğiniz herhangi bir konuda benimle irtibata geçebilirsiniz.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere.
Faydalı olması dileği ile…