Haberler

Windows 8.1 Geliyor…

start1

Henüz Windows 7’yi piyasaya sürmeden önce, bir sonraki Windows sürümünün neleri beraberinde getirmesi gerektiği üzerine düşünmeye başlamıştık. Öncelikle PC endüstrisinin giderek artan mobilite kavramı etrafında yeni bir dönüşüm geçireceğinin farkındaydık. Bu öngörümüz, Windows 8 ile gelen yeni yaklaşımın temelini oluşturdu. Windows 8’i dokunmatik etkileşimin klavye ve fare kullanımının yanı sıra ön plana çıktığı bir dünya için tasarladık. Ayrıca yeni işletim sisteminin değişken ortamlara uyum sağlayabilen, sürekli hareket halinde ve sürekli bağlı cihazların ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahip olmasını istiyorduk. Kısacası Windows 8, kişisel ve profesyonel yaşam arasındaki ayrımın giderek kaybolduğu bir dünyaya uyum sağlayacak bir işletim sistemi olarak tasarlandı.

Bu cesur yaklaşımımızın sonuçlarını ortaya koyalı henüz 7 ay oldu. Yeni işletim sistemine uygun cihazların piyasaya sürülmesinden yeni nesil uygulama ekosisteminin genişlemesine kadar bu yaklaşımımız büyük bir ilgiyle karşılandı. Bu süreçte müşterilerimizin Windows 8’i nasıl kullandıklar hakkında pek çok bilgi edindik. Aldığımız geri bildirimler ve yaptığımız gözlemler çerçevesinde gerek işletim sisteminde, gerek uygulamalarda yüzlerce iyileştirme yaptık. Üstelik henüz yeni başlıyoruz ve bu alandaki potansiyel gerçekten olağanüstü.

Windows 8.1, Windows 8 ile yeni nesil mobil çalışma ve eğlence anlayışını destekleyecek PC’lere, tabletlere, ve endüstriyel cihazlara dair vizyonumuzun yeni ve büyük bir diğer adımını temsil ediyor. Hem tüketiciler, hem de kurumlar bu alanda daha da ileriye gitmeyi talep ediyorlar. “Windows 8 ve daha fazlası” olarak tanımladığımız bu sürümde gelen yenilikler yalnızca kullanıcılardan gelen geri bildirimlerin dikkate alınmasıyla sınırlı kalmadı. Aynı zamanda dokunmatik deneyimin ve mobil çalışma anlayışının potansiyelini daha da geliştirmeye yönelik çok sayıda özellik eklendi. Windows 8.1 kişiselleştirme, arama, önyüklü gelen uygulamalar, Windows Mağazası deneyimi ve bulut hizmetlerine bağlantı gibi konularda çok sayıda yeniliği beraberinde getiriyor. Aynı zamanda kurumlar için güvenlik ve yönetilebilirlik gibi alanlarda da önemli geliştirmeler içeriyor. Bugün Windows 8.1’e “ilk bakışı” ve bazı yenilikleri sizlerle paylaşmaktan çok mutluyum.

Kişiselleştirme:

Windows 8.1 ile artık cihazınızı daha geniş olanaklar eşliğinde kişiselleştirebileceksiniz. İnsanların Windows 8’i nasıl kullandıklarını incelediğimizde genellikle kullanıcıların kilit ekranına aile fotoğraflarını koyduklarını gördük. Windows 8.1 ile artık kilit ekranınızı dilediğiniz yerel klasör veya SkyDrive hesabınızdan gelen resimler eşliğinde tıpkı bir dijital çerçeve gibi kullanarak, resimlerden oluşan bir slayt gösterisişeklinde kullanabileceksiniz. Üstelik kilit ekranın seçtiğiniz arka plan resmini artık Başlangıç ekranı arka planı olarak da kullanabileceksiniz. Ayrıca işletim sistemine giriş yapmaya gerek kalmadan, doğrudan kilit ekranı üzerinden fotoğraf çekebileceksiniz.

Windows 8.1’le birlikte Başlangıç ekranı için daha fazla renk ve arka plan seçeneği geliyor, üstelik hareketli görüntüler dahil.

Windows 8.1 baslangic

Windows 8 Başlangıç ekranındaki uygulama simgelerine mevcut olanlardan daha büyük ve daha küçük simge boyları da eklendi. Böylece Başlangıç ekranını isteğinize göre daha kolay özelleştirebileceksiniz. Uygulamaları gruplamak, uygulama simgelerini kolayca düzenlemek, aynı anda birden çok uygulama seçerek bunları yeniden boyutlandırmak, yerlerini değiştirmek ve de silmek mümkün olacak. Simgelerin yerinin yanlışlıkla değişmesinin önüne geçmek için, Windows 8.1’de bu iş artık parmakla basılı tutup, ya da sağ fare tuşuyla tutup sürükleyerek gerçekleştirilecek.

Bütün uygulamaları görmek için en alttan yukarıya doğru parmağınızı kaydırmanız yeterli olacak. Uygulamaları ismine, eklenme tarihine, kullanım sıklığına veya kategoriye göre sıralayabileceksiniz. Yeni kurulan uygulamaların simgeleri artık doğrudan Başlangıç ekranına yerleşmek yerine tüm uygulamaların görüntülendiği alana yerleşecek ve “yeni” olarak işaretlenecek. Bunları dilerseniz Başlangıç ekranına sabitleyebileceksiniz.

Arama:

Windows 8.1’deki arama fonksiyonu Bing tarafından sağlanan küresel arama fonksiyonuyla kolay anlaşılır, zengin ve birçok farklı kaynaktan gelen sonuçlar eşliğinde (internet, yerel klasörler, SkyDrive, son kullanılan dosyalar gibi) aramanıza en doğru yanıtı verecek. “Komut satırının çağdaş sürümü” olarak düşünebileceğiniz bu özelliğin veriye ulaşmayı çok daha hızlı ve kolay hale getireceğini ve çalışma anlayışını zenginleştireceğini düşünüyoruz.

windows 8.1 arayuz

Arama sonucunda gelen video ve müzik dosyalarının ön izlemesini çabuk görüntüleme seçenekleriyle gerçekleştirebileceksiniz. Yerel dosyalardan, uygulamalardan, ayarlardan oluşan arama sonuçları tıpkı Başlangıç ekranın olduğu gibi, sağa doğru kayan bir ekranda sunulacak.

Uygulamalar ve Windows Mağazası:

Windows 8.1 ile birlikte, Windows 8’de önyüklü gelen uygulamalar daha da zenginleşecek. Örneğin Fotoğraflar uygulaması, beraberinde yeni gelen düzenleme fonksiyonlarıyla fotoğraflar üzerinde bazı düzeltmeleri yapabilmenizi ve e-posta, SkyDrive, Kamera uygulaması gibi yerlere gönderebilmenizi sağlayacak. Müzik uygulaması müzik kütüphanenizden daha kolay seçim yapabilmeniz için tepeden tırnağa yenilendi. Bu konudaki gelişmeleri önümüzdeki dönemde paylaşmaya devam edeceğiz.

Windows 8.1 aynı anda birçok uygulamanın kullanımı konusunda da önemli yenlikleri beraberinde getiriyor.

Windows 8.1 ile uygulamaları değişen pencere boyutlarıyla, birbirinin devamı olacak şekilde ekrana tutturabileceksiniz. Uygulamaları yeniden boyutlandırabilecek, ekranı iki uygulama arasında paylaştırabilecek, birden fazla ekran bağlı olarak çalışıyorsanız her bir ekranda üç adede kadar uygulamayı yan yana yerleştirebileceksiniz. Başlangıç ekranını bir ekranda açık tutarken, diğer ekranlarda farklı uygulamaları açarak çalışabileceksiniz. Dahası, aynı uygulamanın birden fazla çalışan örneğini ekranda yan yana tutabileceksiniz. Böylece Windows 8.1 arayüzünde örneğin iki farklı Internet Explorer uygulamasını yan yana yerleştirebileceksiniz.

Windows 8.1’de yer alan gelişmiş Windows Mağazası, yeni uygulamaların ve kategorilerin keşfini daha kolay hale getirecek şekilde tasarlandı. Uygulama bilgileri daha zengin ve anlaşılır bir şekilde sunulurken, ilgili uygulamalara dair listeler sayesinde uygulama keşfi kolaylaşacak. Uygulama güncelleştirmeleri arka planda otomatik olarak gerçekleştirilecek. Sağ üstte aranan uygulamalara dair arama fonksiyonu kullanıma hazır olarak bekleyecek.

Bulut Servisleri:

Windows 8.1 ile dosyalarınızı doğrudan SkyDrive’a kaydedebilecek ve dilediğiniz yerden ulaşabileceksiniz. Yeni SkyDrive uygulaması üzerinden yerel depolama alanlarında veya bulutta yer alan dosyalarınıza erişebilecek, çevrimdışı olsanız bile dosyalarınıza ulaşabileceksiniz.

Windows 8.1 cihazınıza Microsoft hesabınızla bağlandığınızda (öndeğer Outlook.com olacak) cihazınız sizi tercih ettiğiniz seçenekler ve uygulamalarla karşılayacak. Böylece yeni bir cihaza çok daha kolay geçebileceksiniz.

PC Ayarları:

Windows 8.1 ile gelen güncellenmiş PC Ayarları sayesinde masaüstü görünümündeki Denetim Masası’na gitmeye gerek kalmadan bütün ayarlara ve donanımlara ulaşabileceksiniz. Ekran çözünürlüğünün değiştirilmesi, güç seçeneklerinin değiştirilmesi, PC özelliklerinin görüntülenmesi, ürün anahtarının değiştirilmesi, güncellemenin çalıştırılması ve etki alanına kaydın yapılması bu alandan gerçekleştirilecek. Ayrıca SkyDrive kapasitenizi de bu ekrandan görebilecek ve gerekirse yeni depolama alanı kapasitesi alabileceksiniz.

Internet Explorer:

Windows 8.1 ile gelen Internet Explorer 11 (IE11), baştan aşağı dokunarak kullanmak için tasarlanmış ilk tarayıcı olarak öne çıkıyor. IE11 ile artık dilerseniz adres çubuğunu daima görünür halde tutabilecek, dilediğiniz sayıda tarayıcı sekmesi açabilecek ve diğer Windows 8.1 cihazlarından açtığınız sekmelere ulaşabileceksiniz.

Klavye ve Fare Kullanımına Yönelik Geliştirmeler:

Çağdaş bilgi işlem cihazlarının kullanımı her ne kadar dokunmaya doğru kaysa da, çoğu PC kullanıcısının klavye ve fare yardımıyla cihazlarıyla etkileşim kurduğunu ve dokunmatik olmayan bilgisayarlarda da kullanıldığını biliyoruz ve Windows 8’i de bunu dikkate alarak tasarladık. Windows 8.1’de bu özellikleri daha da geliştirecek ve işletim sisteminin klavye ve fareyle kullanımını kolaylaştıracak bir takım iyileştirmeler hazırladık.

Başlangıç ekranına fareyle daha kolay ulaşabilmek için, Windows 8.1’de fareyi sol alt köşeye götürdüğünüzde Windows logosu şeklinde bir “Başlangıç Kısayolu” ile karşılaşacaksınız. Bu kısayol masaüstü görünümünde görev çubuğunun sol altında daima görünür halde olacak. Ayrıca ayarlar menüsünden her bir köşenin fonksiyonlarını yeniden tanımlayabilecek ve açılışta hangi ekrana yönlendirilmek istediğinizi seçebileceksiniz. Örneğin açılışta uygulamaların listelendiği ekranı görmek istiyorsanız bunu kolayca gerçekleştirebileceksiniz.

Yukarıda paylaştıklarımız, Windows 8.1 ile gelecek yeniliklerin sadece bir kısmı. Windows 8.1, 2013 yılının ilerleyen zamanlarında Windows 8 sahiplerine ücretsiz olarak Windows Mağazası üzerinden tıpkı uygulama güncellemeleri gibi sunulacak.

Windows 8.1’in önizleme sürümü, 26 Haziran’daki Build konferansını takiben Windows 8.1’le gelen özelliklere göz atmak isteyen tüm kullanıcıların kullanımına sunulacak.

Build etkinliği sırasında Windows Embedded platformu hakkında da bilgi paylaşılacak. Windows Embedded da, Windows 8.1 ile aynı zaman planında güncellenecek. Bu platform Windows’u sadece bilgisayar ve tabletlere değil, ATM’lere, POS terminallerine ve kiosklara da taşımayı amaçlıyor.

Windows 8, PC endüstrisinin geleceğini mobil yaşama doğru destekleyen, her yerden ve her cihazdan dokunma öncelikli çalışma anlayışının arkasında durmak için attığımız cesur ve gerekli bir adımdı. Bu vizyonumuzu Windows 8.1 ile devam ettiriyoruz. Kullanıcılarımızın isteklerini dinliyoruz, taleplerini önemsiyoruz ve donanım, uygulama, bulut hizmetleri ve işletim sistemi deneyimi adına çok daha fazlasını sunmak için çalışıyoruz.

Kaynak: Microsoft Türkiye Blog

Fatih ÖZYALÇIN

Yaklaşık 10 yıldır bilişim sektörü içerisinde bulunmaktayım ve farklı projelerde birçok görevde aktif rol aldım. Microsoft Sistem Mühendisliği (MCSE), Microsoft IT Pro (MCITP), Network Uzmanlığı ve Sanallaştırma Eğitimlerini alarak Sertifikasyonlarımı tamamladım. Uzmanlığımı, piyasada bulunan birçok farklı sanallaştırma ürünleri ile projeler yaparak geliştirdim. Bu süreçte Sanallaştırma konusundaki Sertifikasyonlarımı da tamamladım. Son 5 yılımı ise Bulut ve Sanallaştırma alanına yoğunluk vererek, Azure ve özellikle Citrix Teknolojileri üzerine önemli çalışmalar gerçekleştirdim ve hala bu alanda devam ederek Türkiye de “ilk” olan projelere imza attım. Olumlu sonuçlar veren çalışmalarımın ardından edinmiş olduğum tecrübe ve bilgi kaynaklarını paylaşmak amacıyla bu konu hakkında çeşitli makaleler yazarak, seminerler ve eğitimler vermekteyim. Şu anda ise HP Türkiye bünyesinde İnce istemciler (Thin Clients) ve Sanallaştırma Çözümlerinden sorumlu Teknoloji Danışmanı olarak devam etmekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir