BizTalk Server 2010 R2 CTP Çıktı

 

 

 

 

Sınırlı sayıda Technology Adoption Program (TAP) müşterilerimiz için Microsoft BizTalk Server 2010 R2’nin Community Technology Preview (CTP) paketini kullanıma sunduk.

Aynı zamanda CTP’yi, Windows Azure Virtual Machine’de önceden tanımlanmış imaj olarak da tüm kullanıcılarımıza tanıtıyoruz. BizTalk Server, organizasyonların tamamen farklı sistemleri ve iş süreçlerini birbirine bağlayan ilk entegrasyon and B2B sunucusu.

Bu CTP sürümünde,Windows Azure Virtual Machines yoluyla iş yerindeki ve buluttaki BizTalk’ın hibrit uygulamaların oluşturulmasını, en son Microsoft platformlarını (Windows Server, SQL Server, Visual Studio, etc.) kullanarak üretkenliği artırmayı, gelişmiş B2B özelliklerini kullanarak iş ortakları ile daha iyi iş birliği yapmayı ve daha iyi yönetim ile operasyon masraflarını azaltmayı kolaylaştıran yepyeni özelliklerin yer aldığı bir ön sürüm sunuyoruz.

Detayları ise şöyle sıralamak mümkün.

Müşteriler artık Microsoft’tan Windows Server 2012, SQL Server 2012, Visual Studio 2012 gibi en son platform ve gereçleri yükseltebilecek. Bütün yeni BizTalk projeleri kendiliğinden .Net Framework 4.5 hedefleyecek. CTP aynı zamanda müşterilere en son çıkan SAP, Oracle, ve SQL Server versiyonlarını tümleştirirken BizTalk kullanmada yardımcı olan en yeni İş Uygulamalarının versiyonlarını destekliyor.

Yeni bağdaştırıcılar konfigürasyon yolu ile hibrit bağlatıya geçişte sorunsuz bir deneyim sağlıyor. CTP, Windows Azure Active Directory Access Control (ACS) doğrulaması için yerel destek sağlarken, diğer doğrulama mekanizmalarına da genişletilebiliyor.

  • Platform desteği
  • Windows Server 2012, Windows Server 2008 R2
  • SQL Server 2012, SQL Server 2008 R2
  • Visual Studio 2012
  • Office 2010
  • En yeni iş uygulamaları desteği
  • SQL Server 2012
  • SAP 7.2
  • Oracle Database 11.2
  • Oracle EBS 12.1 …
  • Bağdaştırıcılar
    • WCF-Web Http bağdaştırıcı,
    • SB-Mesajlaşma
    • WCF-NetTCPRelay
    • WCF-BasicHttpRelay

EDI standartları gelişti ve buna yönelik BizTalk CTP’de yapılan önemli değişikliklerden biri, en son B2B standartlarını yerel olarak desteklememiz. Bu sayede en güncel EDI protokollerini baz alarak mesajlarınızı iletebileceksiniz.

  • Güncel standartları yerel bir şekilde desteklemek için yapılan B2B geliştirmeleri
    • X12 5040, 5050, 6020, 6030 için destek
    • EDIFACT D06A, D06B, D07A, D07B, D08A, D08B, D09A, D09B, D10A, D10B için destek
    • HL7 2.5.1

BizTalk 2010 R2 Beta sürümünde olacak HL7 2.6 gibi daha iyi şema geliştirmeleri üzerinde çalışıyoruz.

CTP önemli belli başlı senaryolar için geliştirilmiş performans sağlar. Sipariş edilmiş teslimatın olduğu iki yönlü MLLP bağdaştırıcı senaryolarında, testler şu ana kadar çevrelerimizde 5 kata kadar performans artışı olduğunu gösterdi. Ayrıca sipariş edilmiş gönderilen portlarda performansı artırmak için motorumuzda da iyileştirmeler yaptık.

Günümüzde, bir uygulamanın diğer parçaları/LOB uygulamaları iş yerinde kalırken bazı parçalarının bulutta çalıştığı yerde, hibrit uygulama senaryolarının benimsenmesinde bir artış var. Bu bileşenleri entegre etmek ve her iki dünyanın zenginliğini artırmak gittikçe önem kazanıyor.

Yayınlanan bu CTP sürümünde Windows Azure Service Bus Queues/Topics/Relay’leri entegre etmek için hibrit bağlantıyı birinci sınıf destek ile mümkün kılıyoruz.

  • SB-Mesajlaşma
  • WCF-NetTCPRelay
  • WCF-BasicHttpRelay

Windows Azure Service Bus elemanları ile entegre etmek artık sadece birkaç konfigürasyon uzağınızda!

Pazarda en çok rastlanan trendlerden bir diğeri ise RESTful servislerin yaygınlaşması. Neredeyse her yeni servis, hali hazırda var olan diğer servislerle de beraber, bir REST arayüzüne sahip. Örneğin, Windows Azure’daki tüm servisler (ör. Windows Azure Marketplace), Salesforce vb. REST servislerini destekliyor. Bu CTP sürümü ile WCF-WebHttp bağdaştırıcısı kullanarak BizTalk Server ile RESTful servislerini tümleştirmenizi son derece kolaylaştırıyoruz. GET, PUT, POST ve DELETE gibi tüm HTTP komutları artık yerel olarak da destekleniyor.

İlk olarak bu özellik için sadece BizTalk’dan REST servislerinin kullanılmasını desteklemesini planlamıştık, fakat REST servislerini yaymanın BizTalk’dan olduğu gibi başka bir yolla da olması gerektiği konusunda müşterilerimizden geri bildirim aldık. Geri bildirimlerinizi dinledik ve BizTalk CTP’sinde bu servisleri görebilecesiniz.

Yeni bir BizTalk çevresi oluşturmak genellikle donanımı edinmek, bağlılıkları bir yere toplamak, sunucu kurmak için oldukça gereksiz zaman içerir. Bu da siz yeni BizTalk projenize başlamadan önce kayıp uzun bir zaman anlamına gelir. Artık Windows Azure’un zenginliğini ve bulutun gücünü dakikalar içerisinde BizTalk Server ortamınızı hazırlayabilmeniz ve herhangi bir değişiklik yapmadan var olan uygulamalarınızı buluta taşımanız için güçlendiriyoruz. Dahası CTP, BizTalk çoklu-makine ayarlamasını geliştiriyor ve artık bazı temel ayarlamalarınızı her düğümdeki BizTalk Server Grubu’nu ayarlamanıza gerek kalmadan tek bir makinedeki bir tıkla yönetebilmenizi sağlıyor.

Önümüzdeki aylarda, ilgili müşterilerimizin GA’dan önce BizTalk Server’ın en son sürümünü deneyebilmesi için kullanılabilirliğimizi artıracağız.CTP’yi hemen denemek isteyen kısıtlı TAP programı dışındaki kullanıcılarımız için de güzel haberlerimiz var. Bir Windows Azure sanal makinesinde artık yukarıdaki bütün geliştirmeler mevcut.

Başlamak için gerekenler:

  • Eğer bir Microsoft BizTalk Server 2010 R2 TAP programının bir parçasıysanız, bağlantı sitemize ve erişim kaynaklarımıza erişebilir, hata kaydedebilir, geri bildirim yapabilirsiniz.
  • Windows Azure sanal makinelerindeki BizTalk Server ile ilgili daha fazla bilgi almak için “Announcing BizTalk Server 2010 R2 CTP availability in Windows Azure Virtual Machines” isimli blogumuza göz gezdirin.
  • Windows Azure sanal makinelerindeki BizTalk Server ile ilgili geri bildirim yapmak için ise MSDN forumlarımızı kullanabilirsiniz.

Yeni özellikler ve BizTalk Server’ın geleceği ile ilgili daha fazla bilgi edinebileceğiniz TechEd Kuzey Amerika ve TechEd Avrupa’daki en son oturumların linkleri aşağıdadır:

Kaynak: Microsoft Türkiye

Fatih ÖZYALÇIN

Yaklaşık 10 yıldır bilişim sektörü içerisinde bulunmaktayım ve farklı projelerde birçok görevde aktif rol aldım. Microsoft Sistem Mühendisliği (MCSE), Microsoft IT Pro (MCITP), Network Uzmanlığı ve Sanallaştırma Eğitimlerini alarak Sertifikasyonlarımı tamamladım. Uzmanlığımı, piyasada bulunan birçok farklı sanallaştırma ürünleri ile projeler yaparak geliştirdim. Bu süreçte Sanallaştırma konusundaki Sertifikasyonlarımı da tamamladım. Son 5 yılımı ise Bulut ve Sanallaştırma alanına yoğunluk vererek, Azure ve özellikle Citrix Teknolojileri üzerine önemli çalışmalar gerçekleştirdim ve hala bu alanda devam ederek Türkiye de “ilk” olan projelere imza attım. Olumlu sonuçlar veren çalışmalarımın ardından edinmiş olduğum tecrübe ve bilgi kaynaklarını paylaşmak amacıyla bu konu hakkında çeşitli makaleler yazarak, seminerler ve eğitimler vermekteyim. Şu anda ise HP Türkiye bünyesinde İnce istemciler (Thin Clients) ve Sanallaştırma Çözümlerinden sorumlu Teknoloji Danışmanı olarak devam etmekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir